Roger Ferran Solé: estudi dels mecanismes moleculars del complex Smc5/6

Roger Ferran Solé Soler, graduat en Biotecnologia per la Universitat de Lleida i màster en Immunologia avançada per la Universitat de Barcelona. Actualment està realitzant el doctorat en el grup de Cicle Cel·lular de l’IRBLleida.

Per què vas decidir fer el doctorat? I per què vas escollir l’IRB Lleida?

Des de ben petit sempre m’ha agradat molt la ciència i la investigació. És per això que vaig decidir estudiar el Grau en Biotecnologia i, de fet, em va engrescar encara més a dedicar-me a la recerca. Durant la carrera vaig anar coneixent els grups i la investigació que es realitza a l’IRB Lleida. A més, vaig fer les pràctiques i el treball final de grau al grup de Cicle Cel·lular, experiència que va ser molt positiva. Així doncs, un cop acabat el màster, vaig decidir seguir pel camí de la investigació i fer el doctorat al grup de Cicle Cel·lular.

Podries explicar-nos el tema d’investigació del la teva tesi?

En el grup de Cicle Cel·lular estudiem els mecanismes moleculars que regulen la divisió de les cèl·lules eucariotes i que garanteixen l’estabilitat genòmica durant el cicle cel·lular i en resposta a dany al DNA. Concretament, el meu projecte de tesi se centra en l’estudi del complex Smc5/6.

Els complexos SMC (de l’anglès Structural Maintenance of Chromosomes) són un conjunt de proteïnes que controlen l’organització dels cromosomes i que tenen un paper molt important en el manteniment de l’estabilitat genòmica. En eucariotes, la família SMC està composta per tres membres: la cohesina, la condensina i el complex Smc5/6. La cohesina té un paper crucial per a la correcta segregació cromosòmica, ja que té la funció de mantenir les cromàtides germanes unides fins que se separen al final de la divisió cel·lular. La condensina, en canvi, contribueix a l’organització i empaquetament dels cromosomes dins del nucli. Finalment, el complex Smc5/6 participa principalment en reparació de dany al DNA, tot i que també intervé en la disjunció de cromosomes.

La meva tesi es basa en estudiar els mecanismes moleculars a través dels quals Smc5/6 participa en aquests processos tan diversos. Per una banda, utilitzo el llevat de gemmació (Saccharomyces cerevisiae) com a organisme model per estudiar el paper de Smc5/6 en replicació i segregació cromosòmica. D’altra banda, també treballo amb complex Smc5/6 purificat de llevat realitzant assajos bioquímics in vitro amb la finalitat d’analitzar els requeriments moleculars per a l’activació i funcionament del complex.

Què és el que més t’agrada del teu grup de recerca?

El que més m’agrada del meu grup de recerca és el bon ambient de treball al laboratori. Actualment som un equip compost per gent jove amb moltes ganes d’aprendre i per investigadors principals amb molta experiència i passió per la ciència. A més, per dur a terme la nostra investigació utilitzem tècniques molt diverses de biologia molecular i cel·lular. De manera que l’experiència en aquest grup està sent molt enriquidora, tant a nivell professional com personal.

Què t’agrada fer al teu temps lliure?

Treballar en investigació és molt absorbent i a vegades resulta difícil desconnectar-ne. En moltes ocasions t’emportes feina a casa per acabar-la, mentre que en altres simplement et quedes pensant en els experiments que has fet durant el dia o els que hauràs de fer l’endemà. Així doncs, és molt important realitzar activitats que et permetin abstreure’s del laboratori. Jo acostumo a llegir o mirar sèries de ficció. També m’agrada fer esport, normalment vaig a córrer i, de tant en tant, a fer alguna ruta per la muntanya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s